Eenpersoons matrassen

De meest gebruikte vullingen voor een 1 persoons matras

Matrassen die bestaan uit een vulling met één stuk zijn er niet veel. Bijna alle matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen. De matrassen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit traagschuim en latex. De matrassen kunnen uit verschillende materialen, diktes en lagen en volgorde bestaan. Deze combinatie bepaald hoe goed een matras ondersteunt, ventileert en aanvoelt. In deze tekst bespreek ik materialen traagschuim en latex voor een eenpersoonsbed. Verder bespreek ik welke materialen je het beste kunt gebruiken als je opzoek bent naar een koel of warm matras.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Eenpersoons matras traagschuim

Traagschuim staat ook wel bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Het schuim reageert op lichaamswarmte, hierdoor kan het zich perfect aanpassen aan de contouren van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je in traagschuim geen drukpunten voelt. Daarnaast wordt traagschuim gebruikt als laag bovenop een eenpersoons matras. Het schuim veert ook terug, dit hangt wel af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes. Hoe dikker de wand hoe trager het schuim reageert. Maar let op, want traagschuim kan erg hard worden in een koude omgeving. Dit matras is te koop vanaf ongeveer €500 voor een matras eenpersoonsbed.

Eenpersoons matras latexschuim

Latex is opzicht een duur materiaal, je vind ze dus ook niet in goedkope matrassen. Het schuim wordt vaak verwerkt in de toplaag van matrassen, of in de topper van boxsprings. Latex is erg soepel en kan gemaakt zijn van natuurrubber en van synthetische latex. Ook een combinatie van deze twee is mogelijk. Vaak is natuurrubber iets beter, maar dit is afhankelijk van de gebruikte percentages. Latexschuim staat bekend als een slecht ventilerend materiaal, hierdoor kan je het vaak warm hebben. Echter is dit zeker niet altijd zo, zo blijkt dat sommige matrassen zonder dit schuim nog warmer zijn. Hoe warm of koud een matras is, is afhankelijk van hoe goed een matras isoleert en dus de warmte wordt weggevoerd. Dit hangt af van de gebruikte materialen en de dikte ervan.

Koele en warme eenpersoons matrassen

Van latexschuim wordt, zoals net vermeld, vaak gezegd dat het zorgt voor een warm bed, dit bijvoorbeeld in combinatie met koudschuim. Ook een combinatie van traagschuim en koudschuim wordt gezien als een warm 1 persoons matras. Als je opzoek bent naar een koel matras kan je het beste kiezen voor pocketveren met bijvoorbeeld koud of normaal schuim. Ook pocketveren met latexschuim kan als koel worden ervaren. Maar dit is een persoonlijke kwestie. Matrassen die ‘extra koel’ worden genoemd kan een zogenaamd faseovergangsmateriaal of PCM verwerkt zijn. Dit kan warmte absorberen, hierdoor kunnen ze koeler aanvoelen. Dit merk je alleen als je erop gaat liggen of als je je omdraait. Wanneer je al een tijdje ligt heeft het geen effect meer.