Goedkope matrassen

Zijn goedkope matrassen echt zo slecht?

Is er een groot verschil tussen een duur matras en een goedkope? Uit onderzoek in 2013 werden er 12 testpersonen in een hotel geplaatst. Zij sliepen op goedkope matrassen van €200 en een nacht op een matras van €1600. De testpersonen verschillen in geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en slaapvoorkeuren. Zij wisten niet op welk matras zij sliepen. De matrassen waarop ze sliepen scoorden min of meer gelijk. Zes test slapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en zes aan het dure matras. De ene testpersoon noemde het matras hard en stug en de andere vond het juist zacht en soepel. De prijs zegt dus eigenlijk niks over het comfort van een betaalbaar matras. Dit is erg persoonlijk.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Waarom een duur matras zo duur is in vergelijking met een goedkoop matras

Als de prijs weinig zegt over een matras, waarom zijn ze dan zo duur? Winstmarges op goedkope matrassen zijn altijd relatief hoog, want consumenten zijn vaak bereid om toch veel te betalen voor een goed matras. Je gebruikt hem immers elke dag. Maar dure matrassen hebben ook wel degelijk iets extra’s te bieden. Vaak zijn ze gevuld met duurdere materialen zoals latex of traagschuim. Daarnaast hebben ze vaak een afritsbare tijk die je van de goedkoopste matras af kunt halen en kunt wassen. Verder zijn de matrassen slijtvaster door het gebruik van beter materiaal en meer stiknaden. Ook zijn de duurdere matrassen vaak gemaakt van natuurlijk materialen zoals latex en katoen. Ten slotte kunnen sommige matrassen gemakkelijk gerecycled worden, bijvoorbeeld door geen lijm te gebruiken.

Waarom matrassen goedkoop zijn

Zijn de goedkoopste matrassen niet heel goedkoop? En hoe kan dit zo goedkoop zijn? Hier zijn verschillende redenen voor. Goedkope matrassen hebben lagere productiekosten. Ze worden namelijk gemaakt van maar 1 laag materiaal en dus niet duur om te laten maken. Ook verkopen bedrijven vaak ontzettend veel matrassen, door massaproductie kunnen zij hun kosten laag houden. Verder zijn er ontzettend veel partijen actief in de matrassenmarkt, wanneer zij ook winst maken op andere producten kunnen zij genoegen nemen met minder winst op de matrassen. Ten slotte heb je sommige leveranciers die uitsluitend matrassen verkopen via internet. Hierdoor besparen zij op de kosten van een winkel en personeel. Zo kunnen zij hun matrassen ook weer goedkoper maken.

Dezelfde matras prijzen

Vaak zoeken mensen het goedkoopste matras in de goedkoopste winkel. Maar matrassen die in meerdere winkels te koop zijn, hebben toch heel vaak dezelfde prijs. Dit is gebleken uit onderzoek van de Consumentenbond uit 2015. Hierbij werden 29 beddenspeciaalzaken in heel Nederland bezocht en gevraagd naar de verkoopprijs van 2 populaire modellen van 6 bekende matrasmerken. Op een paar winkels na noemde elke winkel precies dezelfde prijs voor elk model. Rond shoppen voor de laagste prijs heeft dus weinig nut.